I en gammal fabrikslokal vid Stigbergstorget, mitt i Majorna i Göteborg, ekar sekel av skandinaviskt möbelhantverk när vår tids mest noggranna möbeldesign tar form. Jonas Olssons möbelverk tar en unik plats vid sidan av allt mer industriell bransch.

Jonas Olsson är civilingenjören som övergav sin karriär och lämnade år av studier utan att blicka tillbaka för att hänge sig åt sin passion. Drömmen om ett eget snickeri.
– Jag hade redan tidigare under civilingenjörsstudierna börjat snickra på fritiden, successivt började jag hålla på med det mer och mer och när jag hade läst klart min civilingenjörsutbildning kände jag att jag hellre ville slita för något jag brann för än att sitta framför ett skrivbord. Min farmor och farfar var bönder, och jag tror att jag redan från när jag var riktigt liten kände en kärlek inför att arbeta med händerna och kunna försörja sig på något eget, berättar Jonas Olsson när han tar emot i snickarbyxor och med sågspån över benen i snickeriet vid Stigbergstorget.

jonasolsson-hyvling

Jag ville hellre slita för något jag brann för än att sitta framför ett skrivbord

Han började läsa på folkhögskolan i Grebbestad, där han mötte andra människor med samma drivkrafter som han själv, de delade samma visioner och inspirerades av samma designers.
– Jag startade eget med en klasskompis redan under utbildningen, vi började jobba på olika prototyper och kom i kontakt med en arkitektbyrå som gillade vad vi gjorde. De skulle byta ut stolarna i Storkyrkan inför kronprinsessan Viktorias bröllop och plötsligt hade vi fått vår första order. Tvåhundra stolar till ett kungligt bröllop.

Vid så stora ordrar kan Jonas inte bygga allt själv, men i det lilla snickeriet i Göteborg har han allt som behövs för att för hand ta fram prototyper åt en tillverkare.
– Jag försöker alltid börja bygga så tidigt som möjligt, jag skissar knappt innan jag börjar snickra på den första prototypen, för mig är det det enda rimliga sättet att pröva stolens verkliga komfort.

Hantverket syns i varje detalj i hans möbler, hur skarvar är sammanfogade, hur kanter rundats, hur träets ådringar möter varandra. Han beskriver själv sin form som dansk, men här finns lika mycket spår av Carl Malmsten som av Hans J. Wegner.jonasolsson-montering-sta%cc%8aende – Det finns något i de danska möbeltillverkarnas känsla för detaljer. Vi är mer rationella i Sverige har präglats så hårt av Ikea och industriell produktion, danska tillverkare som Fritz Hansen och Carl Hansen lämnar inga b-sidor på sina möbler.

Det här hantverket gör Jonas Olsson unik, kombinationen av att själv vara designer och också kunna snickra själv i eget snickeri är ytterst ovanligt.– Jag känner några i Malmö som jobbar på ett liknande sätt, men det är väldigt ovanligt. Jag tror att det är viktigt att själv jobba med materialen man designar, man får en annan kärlek till trämaterialet när man själv sågar och fogar samman det. Det är kanske inte det lättaste sättet att försörja sig på, men det är något jag brinner för. Och lyckas jag sälja tusen stolar om året klarar jag mig. Det är inte omöjligt.