Geateano Pesces designklassiker Donna har lockat köpare sedan 1969. I veckan klubbas en av de uppsvällda fåtöljerna i all sin prakt på XXX.

Den italienska formgivaren och arkitekten Gaetano Pesces (1939) popbomb UP5 och 6 från 1969 blåste nytt liv i hela designvärlden när den lanserades – serien UP med sju möbler i polyuretan vakuumförpackades, skeppades och lagrades krympta till 10 procent av sin verkliga storlek. I vardagsrummen släppte köparna loss Big Mama eller Donna som fåtöljen har kommit att kallas – och lät den svälla till full potential.
I formen av en jättekvinna – inspirerad av fruktbarhetsgudinnor – kombinerades den med en pall via en sammanlänkande kedja och blev en kommentar om kvinnors villkor:

Kvinnor har alltid varit låsta av sin rädsla för män och männens fördomar. Jag gillade idén att ge fåtöljen en feminin form och en boll och en kedja, det är den traditionella bilden av fången”

Pesce är lika aktuell i dag men inga andra verk fångar hans storhet lika bra som tidlösa UP5 och 6. I den energifyllda skapelsen möts konst, teknisk utveckling och användarvänlighet. Formgivaren vill skapa möbler enkla att massproducera men ändå unika för användarna – oftast i plast.
I soffan/fåtöljen Sit Down från 1975 fylldes en form med polyuretanskum utanpå plywoodstommen. Så skapades billigt små variationer hos alla exemplar. Förutom Donna nämns fåtöljen Feltri i resinplast från 1986 som en av de främsta objekten. Pesce finns representerad på MoMa i New York, Vitra Museet i Tyskland och Pompidou Center i Frankrike.
B&B Italia som äger rättigheterna till UP presenterade nyligen en barnvariant av klassikern.