Så gick det till när finskfödde Eero Saarinen fick sina amerikanska Knoll-möbler licenstillverkade i hemlandet.

Eero Saarinen (1910-1961) är en av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska designers, och hans Knoll-tillverkade möbler värderas högt på auktionssajterna. Hans Tulip-serie hör till de designföremål som piratkopierats allra flitigast under 1900-talet – ofta i riktigt dåligt utförande – vad som är mindre känd är den begränsade serie av designerns möbler som licenstillverkades för Artek av Billnäs fabriker i Finland under femtiotalet.

saarinen1

Eero Saarinen flyttade till USA som 13-åring. Han producerade för både Knoll och tillsammans med Charles Eames.

Eero Saarinen hade flyttat från Finland med sin familj redan som trettonåring, hans far var arkitekt (och har bland annat ritat huset där Arteks flagshipstore i Helsingfors finns) och under uppväxten i Michigan var siktet inställt på de fina universiteten. Han studerade konst i både USA och Europa innan han började arkitekturstudierna vid Yale och blev snart nära vän med både Knoll- och Eames-familjerna. Hans fåtöljer, inspirerade av Eames och tillverkade av Knoll, blev stora succéer under efterkrigstiden och hans Tulip-serie med bord och stolar, formgiven 1956, skrev in honom i designhistorien för alltid.

Trots att möblerna är utmärkta exempel på amerikansk design vid den här tiden har Saarinen alltid omhuldats också i Finland, hans möbler har sålts av Artek och faktiskt också tillverkats i hemlandet. I den lilla bruksorten Billnäs hade man börjat bryta malm redan på 1600-talet och i fabriken fanns vid mitten av 1900-talet också en viss möbeltillverkning vid ett företag som senare skulle bli en del av industrikoncernen Fiskars. Företaget som främst tillverkade kontorsmöbler hade den nödvändiga utrustningen som krävdes för att göra den märkliga trattformade metallfoten på Tulipbordet, infästningen under bordsskivan (som i Knolls tillverkning är en elegant svarvad rund skiva) slarvades ihop med en fyrkantig plywoodskiva.

På Bukowskis säljs just nu en av dessa unika Saarinen-bord licenstillverkat i hemlandet, det är inte på långa vägar lika stringent utfört som Knolls – men det har en otvivelaktig charm!

Tulip-bord, Bukowskis, klubbslag 7 december 13:26

saarinenbillnas

Det charmiga Saarinenbordet som tillverkat för Artek på licens från Knoll.