Den småländska designklassikern och trädgårdsstolen Desiree, formgivaren Yngve Ekströms (1913-1988) tråd-särling med plasthölje och utslagen solfjäderrygg har sedan Swedese tog upp produktionen 2010 fått möblera både Vandalorum och Spira och är populärare än någonsin. Detta trots att det gått nästan 65 år sen den först presenterades.

yngveekstromwiki

Formgivaren Yngve Ekström gjorde en rad utemöbler under 50-talet. Både hos Swedese och Källemo.

Initiativet till serien kom från fabrikör Olov Svensson på Blomgren o Svensson i Vaggeryd, som under 50-talets början utvecklat en ny metod för att klä ståltråden i sina diskställ, blomkrukor och bord i plast. Hans produkter doppades i ett stort kar där de omslöts, långsamt lyftes upp och skickades in i en ugn. Karet var så stort att fabrikör Olle Box (hans far hade en kort karriär som boxare i USA i början av 1900-talet) som han kallades, kunde prova mer skrymmande saker.
Ortens formgivare, trähantverkaren Yngve Ekström anlitades. Kanske hade han sett paret Eames stålmodeller och lockades av en egen modell med de enkla och tunna linjer som materialet tillät?
Yngve Ekström började som snickare vid 13 års ålder. 32 år senare startade han och brodern Jerker ESE-Möbler senare omdöpt till Swedese. Yngve ritade möbler inspirerad av formgivarna Malmsten, Frank och Mathssons vars verk hittades i tidningen Form.
Under en säljresa till Stockholm 1953 besökte Ekström NK för att visa upp de dittills svårsålda modellerna. När Lena Larsson en av de allsmäktiga i möbelsverige, fattade tycke för både formgivaren och nyrustika stolen Therma var det början på något stort.
Från 50-talet och i 30 år framåt skapade Yngve Ekström några av våra största möbelklassiker – många fortfarande i produktion, bland annat: Lamino för Swedese som röstats fram som århundradets möbel och runda, låga Arka för Stolab som klär i alla sammanhang. Och så Desiree då, döpt efter prinsessan med samma namn.
Då Swedese enbart gjorde trämöbler kontaktades den ovanlige och världsvane Tage Westerberg i Tranås – kanske var det hans försäljningsnät, eller kanske att han var djärv, modig och social som gjorde att han fick frågan?
Ekström och Westberg samarbetade redan. Och samma år som Desiree utvecklades hade Westberg tagit med sig Ekström till möbelmässan i Milano – Ekström kom hem full av inspiration.
I Tranås gjordes under decenniet flera klassiker, träskåpen Krus och Bangkok med fräst dekor och det nätta lövformade soffbordet känner många till. Desiree var skrymmande, vi hade skaffat en lastbil till företaget och jag hämtade upp dem i Vaggeryd. Hos Westberg gjordes kuddar och sen fraktade vi stolarna över hela Sverige under sommarsäsongen. De tog mycket plats på tågvagnarna och det var svårt att få volym, minns Arne Spång, som arbetade hos Tage Westberg under 50-talet.
Förutom Desiree gjordes också trådstolen och bordet Pigalle en bit in på 60-talet. Brita-Lena Ekström, dotter till Yngve Ekström, journalist och författare till utförliga boken På spaning efter Lamino minns modellerna:
– Få hade terrass då och som utemöbel på gräsmatta var de lite ostadiga. När vi arbetade med boken hittade vi bilder på Desiree och både formgivare och fotograf blev förälskade. Jag visade den för Swedese och ett par år senare började den nyproduceras, och nu i en stabilare variant.

Eventuellt gjordes också en tredje modell hos Tage Westbergs, och i sådant fall ska den haft trådben och en träsits. Dottern Brita-Lena Ekström känner dock inte igen att hon sett någon sådan stol.
Yngve Ekström var förutom experimentet med stålstolar och ett par utemöbler för Källemo träet trogen – ”Skogen växer utanför och trä är ett levande material”, motiverade han i en debatt. 1972 sålde bröderna Swedese.Desirees historia fångar formgivarens skaparförmåga och Swedeses väsen. Yngve Ekström trollade med traditionen och gjorde nyskapande varianter – ofta fick han tekniska nödvändigheter att bli konstnärliga utsmyckningar.

skarmavbild-2016-08-07-kl-20-57-11

På bilden stolen Pigalle som också gjordes hos Tage Westbergs i Tranås.

Till modellen fanns även det här bordet:

Stolen Ruter som Yngve Ekström gjorde hos Källemo i slutet av 50-talet (före Sven Lundh tog över):

skarmavbild-2016-08-07-kl-20-49-08

I Bukowskis register finns den här stolen med märkt som en ”trolig” Yngve Ekström-stol. Det är dock mest troligt ett hopplock av en annan modell och Pigalle- eller Desirrebenställning?

Om du blir intresserad av modelltypen finns ett flertal inhemska och internationella varianter som drar blickarna åt sig.

darchair

Ray & Charles Eames, DAR.

Cees Braakman, Pastoe:

flamingopastoe

Flamingo

 

 

 

 

 

 

km052braakman

KM05

braakman11

Combex Wire

Niels Gammelgaards 80-talsvarianter för Ikea:

jarpengammelgaard

Järpen

otigammelgaard

Otis

soffamomentgammelgaard

Och kundvagnen Moment

Och när du vill driva det till sin spets finns Vladimir Kagans Capricorn.

capricornkagan

Liggstolens dyraste notering: 10 800 kronor hos Christies.

seteekagan

Soffa.

tablecapricorn

Bordet har en glasskiva.

loungechairwitharmskagan

Fåtölj i passande utförande.

outdoorchairkagan

Matstolen.