crinolette

Crinolette-stolen som just nu säljs på Lauritz.

Ilmari Tapiovaara (1914-1999) var hela Desingfinlands talesman. Han pratade om formgivning i tv, föreläste (för både Kukkapuro och Aarnio) och ritade både möbler, inredningar, bestick och kläder. Då kanske faktiskt viktigare än Aalto. När nya material presenterades i början av 60-talet fick Tapiovaara svårare att hänga med och under både 70- och 80-tal var formgivaren bortglömd även om hans arv fortfarande fanns kvar.

Bara 4 200 varianter producerades under åren då Crinolette fanns i produktion.

Vid sidan om möblerna satt han penseln på Finnairs grafiska form och bestämde vartenda detalj hos Marski hotell, till och med vilka kläder som personalen skulle använda – och fick USA att upptäcka finsk form med hjälp av studentstolen Domus. I Sverige är Tapiovaara rikligt representerad efter att Edsbyverken köpt licensen till Asko-stolen Mademoiselle. Och ännu fler är varianterna av Fanett. Den fantastiska Crinolotten vågade sig dock aldrig Edsbyverken på. Den ståtlig stolen med mycket komplicerade produktionen gjorde enbart hos Asko i Finland och i en väldigt lågt antal.

Bara 4 200 varianter av Crinolette under åren 1962-1968. Sedan 2015 nyproduceras den av Artek och sägs vara märkets allra mest komplicerade möbler – även om man i nyproduktionen försökt att förenkla.
Originalen, i rött, svart eller vitt ser ut att bli svåråtkomliga samlarobjekt med stigande värde. Toppnoteringen hittas på det Internet som i början av 2000-talet gjorde Tapiovaara populär igen. Amerikanska Phillips klubbade ett par av stolarna för 144 000 kronor, 2011. I Sverige har en handfull varianter av modellen legat ute på auktion de senaste åren och priset är mycket lägre. Modellen verkar kunna ”fyndas” för cirka 10 000 till 20 000 kronor och Sundsvalls Auktionshus sålde en vit stol för bara 6 500 kronor tidigare i år (2016).

crinolette1

Crinolette-stolen med den unika armställningen.

Just nu finns den svarta varianten på bilden till salu hos Lauritz i Köln. Högsta budet ligger just nu på 12 000 kronor och är värderad till 15 000 kr.