Ett av den italienska formens verkliga genier har levt en undanskymd tillvaro på den svenska marknaden sedan hans slarvigt geniala mästerverk lanserades på NK under 70-talet. Det är dags att omvärdera arkitekten och formgivaren Vico Magistretti. 

Vico Magistretti skulle aldrig bli möbelformgivare. Hans karriär började istället i faderns fotspår som arkitekt, han engagerades redan på fyrtiotalet i bostadsexperimentet QT8 i Milano (som än idag hör till stadens grönaste bostadsområden) och började experimentera som formgivare först under femtiotalet – då främst för att skapa möbler till sina egna byggnader – från golfklubbar till bostäder.

Det stora genombrottet som formgivare kom i slutet av femtiotalet med trästolen Carimate för Cassina, stolen kombinerade en stram urban stil och rena linjer med lantliga influenser i den flätade sitsen. Hela hans karriär präglas av underfundiga lösningar och säregen skiftande design, han experimenterade under hela sitt liv med formpressat trä, plast och stål, men allra roligast blev Magistretti kanske i Maralunga, den svulstiga fåtöljen och soffan som ser ut som en hopskrynklad tygtrasa.

Antydningar till det som skulle bli hans mästerverk fanns redan flera år tidigare i hans skissblock, dels i soff- och fåtöljserierna 921-922, men också i fåtöljen Caledonia med sin något högre rygg och svängda former. Det är dock först när Magistretti tar sina tidigare fåtöljformer och knölar ihop dem som han upptäcker något verkligt intressant.

Maralunga blev kanske höjdpunkten på ett trettio år långt samarbete med Cassina och serien är idag den enda av hans många soffor, stolar och fåtöljer som fortfarande är i produktion. Även om Maralungas utformning är närmast identisk med vad Cassina producerade på sjuttiotalet präglas serien idag av enkla tyger i stram färgsättning – medan sjuttiotalets härliga machestertyger och skinnvarianter lyser med sin frånvaro.

Det gör också att Magistretti-fansen har goda anledningar att snegla mot auktionssajterna snarare än nyproduktionen. Just nu ligger en magiskt svulstig svit med manchester-Maralunga på Bukowskis, värderingen är inte orimlig men det är inte ovanligt att fåtöljer och soffor i likvärdigt skick säljs för hälften.

Vico Magistretti, fåtöljer, Maralunga, klubbslag 12 oktober, 14.01

Vico Magistretti, soffa, Maralunga, klubbslag 11 oktober, 12.37