Appleformgivningens stora inspiratör, Brauns stjärnformgivare Dieter Rams är idag inte en av designvärldens mest kända stjärnor, men tusenkonstnärens inverkan på dagens formgivning bör hyllas – precis som de verk han själv ritade.

Dieter Rams är kanske inte ett hushållsnamn inom design, men de flesta av oss har säkerligen någon gång hållit i en produkt han ritat eller vars design han influerat. Har du inte ägt eller använt en produkt från Braun så har du antagligen en iPhone eller en iPod? – alla Apples produkter är tydligt inspirerade av den tyska formgivarens filosofi.

Dieter Rams studerade från början till arkitekt, men hade inte råd med studierna och blev tvungen att söka ett arbete. Av kollegorna på arkitektkontoret Apel i Frankfurt tipsades han och övertygades att söka det utannonserade arkitektjobbet hos Braun – ett arbete som han egentligen inte var så intresserad av. Han kom på intervju till Erwin Braun, som såg en potential i den unge arkitekten och gav honom arbetet.

Snart var Dieter Rams delaktig i all formgivning hos företaget.
Som den av radion TS2 eller hans första egna, diaprojektorna PA1 som ritades redan 1956. Samma år ritades också den legendariska skivspelaren SK4 av Rams och Brauns dåvarande designchef Hans Gugelot.

 

1957 tog Otto Zapf kontakt med Dieter Rams. Zapfs far drev en liten möbeltilverkning.
Otto Zapf ville hjälpa sin far att utveckla företaget och tog med bilder på prototyper till Rams på Braun. Snart blev Rams erbjuden rollen som möbelformgivare. Ovanligt nog godkände Erwin Braun detta. Kanske trodde han att arbetet kunde vara positivt för Rams utveckling?
När dansken Niels Vitsoe som arbetade med att sälja danska möbler i Tyskland efter kriget kom i kontakt med Otto Zapf och Dieter Rams tog allt fart och 1959 bildades Vitsoe + Zapf för att tillverka de möbler som Rams ritade. När Zapf lämnade företaget för en egen karriär som formgivare ändrades namnet till Vitsoe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redan i en av de första skisserna han gjorde för Braun,
ett showroom 1955, kunde man se ett hyllsystem som
innehåller mycket av det som skulle bli Vitsoes legendariska
hyllsystem 606.
Enligt Dieter Rams är arkitekturarbetet en nyckel till hans senare formgivning.

 

 

 

 

 

 

 

Rams kom att arbeta på designavdelningen hos Braun till 1995.
Under Rams tid som chefsdesigner för Braun skapades många produkter genom teamarbete.
De flesta av produkterna på bilden nedan är inte ritade av Dieter Rams själv utan är just en produkt av ett lagarbete med flera av Brauns formgivare.

 

Dieter Rams filosofi inom design har alltid varit att skapa hållbara produkter. Produkter som inte bara ska vara teknisk hållbara utan även utseendemässigt ska hålla länge. Det märks till exempel genom att Brauns produkter oftast håller en färgskala begränsad till några få färger och nyanser.

Apples chefsdesigner Jonathan Ive refererar ofta till vad Dieter Rams uppnådde på Braun och har hans formgivarfilosofi som designbibel. Det går till och med att tydligt se direkta influenser i produkterna från Apple. Även om det inte är kopior så har de följt samma principer och Dieter Rams har i intervjuer sagt att han ser Jonathan Ives design som en komplimang. Rams säger själv att om han idag hade fått i uppdrag att rita en dator hade den sannolikt sett ut som en Mac.

 

Dieter Rams har för att förtydliga detta sammanfattat sin filosofi i tio punkter.
  1. Bra design är innovativ.
  2. Bra design måste vara användbar.
  3. Bra design är estetisk design.
  4. Bra design gör en produkt förståeligt.
  5. Bra design är ärlig.
  6. Bra design är diskret.
  7. Bra design är långvarig.
  8. Bra design är konsekvent i varje detalj.
  9. Bra design är miljövänlig.
  10. Bra design är så lite som möjligt.

 

 

 

Undertecknad är lycklig nybliven ägare av en Vitsoe 606 hylla som ska prydas med tonårssonens samling av Lego.