Under 2016 skulle keramikern och tusenkonstnären Rut Bryk ha fyllt 100 år. Den hyllade formgivaren uppmärksammades med en stor utställning på Eespo Museum of Modern Art (EMMA) under sommaren. Just nu klubbas en rad verk från formgivaren hos Bukowskis.

Rut Bryk hör till dom främsta keramikerna i efterkrigstidens Finland.
Hon föddes i stockholm 1916 och var dotter till Felix Bryk, en känd fjärilsforskare och entomolog (vetenskapen om insekterna).Barndomens somrar tillbringade hon i finska karelen, ett landskap fyllt av kyrkor, kloster och ryska lökkupoler.

De vardagliga tingen fångades i keramiska tavlor där konturer och glasyrers färgspel blev som enskilda konstverk”

Till ARABIA kom hon som 26-åring efter att först egentligen ha utbildat sig till grafiker vid ”centralskolan för konstflit” det som idag heter ”Aalto universitetets högsskola för konst, design och arkitektur och ligger i ARABIA´s gamla fabrik i Helsingfors.
På ARABIA delade hon rum med Birger Kaipiainen, som lärde henne ”sgraffitotekniken”, den teknik som han själv använde sig av, det vill säga att rista in mönster på den obrända leran.
Så småningom utvecklades hennes stil mer till keramiska tavlor där konturer och glasyrernas färgspel mer blev som enskilda konstverk, inspirerade av vardagliga ting såväl som barndoms- och reseminnen.
Från slutet av 50-talet jobbade hon med en ny teknik där hon graverade in motiven på gipsplattor som sedan användes som gjutformar. På så sätt kunde hon göra många exemplar men ändå variera motiven utefter olika glasyrer och efterbearbetningar. Något som hon utvecklade till att bygga hela väggar för utsmyckning av offentliga miljöer.

rut-bryk-1950s

Den finska formgivaren och keramikern Rut Bryk formgav under sin framgångsrika karriär bland annat för Arabia och ses som efterkrigsfinlands största namn.

1945 gifter sig Rut Bryk med formgivaren Tapio Wirkkala och på triennalen i Milano 1951 ställde de båda ut och vinner ”Grand Prix” medaljer. Konstnärsparet Bruk/Wirkkala reste runt i världen på inbjudningar till utländska  uppdrag. I Venedig arbetar maken Tapio till exempel som designer åt Paolo Venini. Rut Bryk började snart med stora offentliga konstverk, som den 30 kvadratmeter stora reliefen Isfloden vid finska presidentpalatset eller Vårens ankomst, på 32 kvadratmeter för finska ambassaden i New Delhi. Hon
blev allt mer modernistisk i sitt uttryck. Och i dag är det också de modernistiska skapelserna som når rekordnivåer på auktion. Toppnotering för Bryk är en väggrelief som klubbades hos amerikanska LA Modern Auctions 2013 för 252 000 kronor.
Om ni vill uppleva Bryks konst på plats i Helsingfors rekommenderas också konstverken Staden i sol vid stadshuset, Trädet vid Finlands Bank och Staden vid vattnet utanför Volvos huvudkontor
i Vanda, cirka två mil utanför den finska huvudstaden.

toppnotering

Väggreliefen som 2013 klubbades för 252 000 kronor hos amerikanska LAMA.

Rut Bryks keramiska arbeten, foton, skisser kan idag
också ses på EMMA, Eespo Museum Of Modern Art, där ”Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk samling” har
deponerat runt 3 000 föremål av vilka ett urval visas i en permanent utställning.

Rut Bryk har även komponerat broderier och ryor för Finska handarbetets vänner samt textilserien ”Seita” för Vasa bomullsfabrik. För Rosenthal gjorde hon tillsammans med maken Tapio Wirkkala servisen ”Century” där Rut stod för olika dekorer och Tapio för formen.
För ”Pihlgren och Ritola” , Finlands äldsta tapetfirma, har hon ritat flera tapetmönster bla ”Apollo” och ”Fenix Lintu” som kan köpas än idag.

Om ett par dagar klubbas ett flertal verk från Rut Bryk för Arabia hos Bukowskis:

bryk

Reliefen Venetianskt palats skapades för Arabia 1953. Hitta till auktionen.

 

bryk2

Två reliefer av stengods skapade för Arabia. Hitta till auktionen:

bryk3

Keramikrelief för Arabia från 1960-talet. Hitta till auktionen här.

rutbryk4

Relief av fåglar skapad för Arabia någon gång under 1950-talet. Hitta till auktionen.