Under en 10-årsperiod var Joe Colombo designvärldens allra mest lysande stjärna. Italienaren tog forskning på högsta allvar och skapade utsökt formgivning för framtidens människor.

Mångsysslaren och inredningsarkitekten Cesare Joe Colombo (1930-1971) slogs mot tiden: i ett rasande tempo mötte den italienske formgivaren behoven hos medborgarna i den nya tekniska världen och skapade verktyg som gjorde dem effektivare och förenklade deras liv. Husen i Milano funkade som laboratorium. Här finns natt-celler med elektriskt fällbara tak över sängar och inuti cigarettändare, telefon och högtalare. I det tillhörande omklädningsrummet hittas termometer och barometer för att underlätta klädval.

Ett år efter Joe Colombos död visades utställningen Italy – the new domnestic landscape på MoMa i New York. Colombos bidrag var utställningens höjdpunkt och samlade alla hans erfarenheter av konceptet, människa, möbel, maskin och kapsel: Total Furniture Unit.”

I köksboxarna finns rörliga bord och kontrollpaneler. I centralboendet en tv:n nedfälld från taket och en cylinderformad bokhylla.  Hans plastrika tolkning av framtiden ser ibland se ut som rekvisita från 70-talets rymdfilmer. Men ändå fortsätter möblerna stå för sig själva och fortsätta vara aktuella och funktionella, till exempel blir den praktiska och mobila rull-hurtsen Bobby allt mer populär för varje år som går – och klär i alla rum: som nattygsbord, skrivbordshurts, toa-, hall- och köksskåp. Joe Colombos möbler är till för att konsumeras i en aktiv och rörlig värld.

Att plastälskare dessutom finner uppfinningarna urläckra gör inte saken sämre. Joe Colombos framtid kombinerade konst och teknik till att bli utsökta möbler. Glöm till exempel inte kolfiberplast-stolen Elda eller funktionella Multichair.

tubechair1

Multifunktionella Tube Chair från 1969 finns bland annat i Met Museums samlingar.

Innan formgivaren läste på Polytechnic Architecture i Milano arbetade han som målare med Enrico Baj, fastighetsutvecklare, bilförsäljare och industrimagnat i elektronikbranschen. Mellan 1963 och fram till 1971 skulle han hinna tilldelas två Compasso d Óro och att få tre av sina 100-tals verk utvalda av Museum of Modern art i New York.

kd272bukowskis

Brilanjta lampan KD 27 som i slutet av 60-talet på licens producerades hos Husqvarna Borstfabrik.

Katalogen av produkter är både bred och djup: askkoppar, pokerbord, handtag, väckarklockor, kombinations-stolar och kombinations-möbler, rullande kök för ute och inne, air-conditioner och för den delen alla delar på Allitalias serveringsbricka. Och så lampor och stolar.
Mest känt i Sverige är lampserien KD för Kartell och på licens hos Husqvarna Borstfabrik precis som världens första ABS-plaststol för vuxna 1967. Universale gjordes också ursprungligen för Kartell.

Joe Colombo slogs även bokstavligen mot tiden, 41 år gammal dog han av ett plötsligt hjärtfel. Året efter visades  utställningen Italy – the new domnestic landscape på MoMa i New York. Colombos bidrag samlades alla hans erfarenheter av konceptet, människa, möbel, maskin och kapsel: Total Furniture Unit.
Många av Colombos möbler är fortfarande i nyproduktion. Under 2016 erhöll hans nyutgåva, vägglampan i Coupé-serien: 1159/R för Oluce pris för bäste ”re-issue” under Design Awards. I juryn satt bland annat Patricia Urquiola och Konstantin Grcic.
Och till och med idag lyckas Joe Colombo förvåna. Kartell lanserade 2012 stolen 4808 i plast. När den presenterades 1964 var den företagets första och sista möbel i trä – tekniken att utföra den i materialet den ritades för fanns inte då.

Här är några av verken vi letar efter på auktion:

kd27bukowskis

Den praktiska lilla förvaringen under lampan är en av detaljerna som gör KD27 alldeles extra underbar.

 

joecolombouniversalebukowskis

Universale var världens första plaststol för vuxna när den presenterades för Kartell 1967.

 

eldabukowskisk

Mästerverket Elda är en av de modeller som i dag är väldigt åtråvärda på auktioner runt om i världen.

bobybukowskis

Rullhurtsen Boby funkar lika bra i hallen som på kontoret. Modellen byggs i etapper och köparen kan själv styra utformningen efter funktion.

Delar av texten har tidigare publicerats i Plaza Deco.